Σιρών Τόποι

Ζηνοβία Τολούδη/ Studio Z

2017Ομάδα Έργου:
Ζηνοβία Τολούδη με τους Γεώργιο Τολούδη & Παναγιώτη Σταμπουλίδη Βιοτεχνία

http://zenovia.net

16.05.2117, 20:20

...δυόσμος, μάραθος, θυμάρι, ρίγανη – τικ
...σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, πεπόνια – τικ
...ελιές, σουσάμι, σύκα – τικ
...αλεύρι, κριθάρι, αμύγδαλα, καρύδια – τικ

Συλλογή, διαλογή, ξήρανση, κατάθεση, κατάψυξη, σφράγιση, ανταλλαγή – οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν

16.05.2017, 20:20

Ο θεατής σκύβει αργά, εισέρχεται στην τρύπα επιθεώρησης, παρατηρεί τα σιλό-εκθέματα, εποπτεύει τις δραστηριότητες των εργατών της κοινότητας, βιώνει την αρχιτεκτονική, χάνεται στο χώρο.

H εικαστική εγκατάσταση Σιρών Τόποι οραματίζεται ένα υβρίδιο μιας τράπεζας σπόρων, μιας οικονομίας διαμοιρασμού και ενός μουσείου μεσογειακών φυτικών ειδών που μπορεί να εξαφανιστούν. Στην τεχνο-ουτοπία Σιρών Τόποι, οι απειλούμενοι ενδημικοί σπόροι αποθηκεύονται σε διαφανή σιλό-βιτρίνες του μουσείου, που είναι επίσης και οι κολώνες μιας κοινόχρηστης αρχιτεκτονικής. H Σιρών Τόποι παρέχει στους εργάτες της κοινότητας τη διατήρηση των τοπικών σπόρων βιοποικιλότητας και την προστασία των μεσογειακών γεύσεων, αρωμάτων, θρεπτικών συστατικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων που απειλούνται από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, καθώς και από την αυξανόμενη απαίτηση για έλεγχο και τυποποίηση. Η Σιρών Τόποι δεν ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες. Τα μέλη της μπορούν να μοιραστούν το περιεχόμενο των καταθέσεων. Η αυτάρκεια αποτελεί προτεραιότητα. Το ίδιο και η ελευθερία και η ασφάλεια.
Είναι το μέλλον της μεσογειακής διατροφής ένα κατεστραμμένο τοπίο; Η εγκατάσταση Σιρών Τόποι μετατρέπει την ανησυχία μιας τέτοιας δυστοπίας στην εμπειρία μιας φουτουριστικής αρχιτεκτονικής. Οι θεατές εποπτεύουν ένα κουκλόσπιτο –μεταφορά αυτού του φουτουριστικού μικρόκοσμου– μέσω μιας πανοπτικής δομής που επεκτείνεται στο άπειρο. Η Σιρών Τόποι λειτουργεί ως ένα φορέσιμο δωμάτιο, μια πύλη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Οι θεατές τοποθετούν το κεφάλι τους σε μια τρύπα για να παρατηρήσουν τα απειλούμενα είδη, την τράπεζα-μουσείο και την οικονομία διαμοιρασμού των λιλιπούτειων κατοίκων. Οι στήλες σπόρων του άπειρου χώρου, το καλειδοσκόπιο των κατόπτρων και των αγροτικών ήχων κατασκευάζουν έναν αισθητό χώρο, o οποίος δεν είναι ούτε πραγματικός, ούτε απομίμηση. Η εγκατάσταση Σιρών Τόποι είναι απειλητική και σαγηνευτική. Η θεατρική και ηδονοβλεπτική εμπειρία της ξυπνάει αναμνήσεις και δημιουργεί μια διαδικασία ενδυνάμωσης των θεατών, ώστε να διαταράξουν την ακολουθία των γεγονότων που προκαλούν την εξαφάνιση αυτών των ειδών.

Video link: https://vimeo.com/215419907

 

Silo(e)scapes installation drawing, Zenovia Toloudi / Studio Z